Spring naar de inhoud

Rikafi Verde (Honduras, Marcala)

  Lo Mejor de Honduras oftewel “het beste uit Honduras”, zo kan je de koffie beschrijven uit de Hondurese Marcala streek. Deze streek in het westen van Honduras, nabij de grens met El Salvador staat bekend om zijn kwalitatieve koffie. Dit komt door gunstige PH-waarde van de bodem en het uitermate geschikte klimaat van de Marcalastreek. Veel koffies die hun oorsprong in deze streek kennen mochten al in de prijzen vallen, waaronder bij de prestigieuze “Cup of Excellence”.

  “Lo mejor de Honduras” oftewel het beste uit Honduras

  Koffie-coöperatie Raos

  De koffie uit de Marcalastreek die wij in ons aanbod opnemen wordt aangeboden door de coöperatie Roas die haar hoofdzetel heeft in La Paz, Honduras. Met behulp van de coöperatieve worden de rechten en marktpositie van de individuele koffieproducenten verdedigd en bekrachtigd. Doordat wij onze koffie via slechts één tussenpartij kunnen aankopen, die rechtstreeks samenwerkt met Raos en deze partij een grote voorvechter is van direct trade kunnen wij garanderen dat een eerlijke prijs betaald werd aan de koffieproducent. Om u deze topkoffie te kunnen aanbieden werd dus geen beroep gedaan op een grote multinational die koffie in bulk inkoopt en koffieproducenten in het Zuiden tegen elkaar uitspeelt.

  https://raos.coop.hn/

  Productieproces

  De productie van koffie is een arbeidsintensief en tijdrovend proces. De boeren die samenwerken met Raos gaan van start met een selectie van kwalitatieve bonen om nieuwe koffieplanten groot te brengen. Eenmaal de planten de rode koffiebessen voorbrengen kan er van start gegaan worden met de pluk. Na een zorgvuldig keuringsproces en na een weging van de oogst worden de bessen klaargemaakt om verwerkt te worden.

  Deze rode bonen worden via de natte methode verwerkt. Dit wil zeggen dat na het sorteren van de koffiebonen volgens grootte het vruchtvlees rond de eigenlijk koffieboon verwijderd wordt via een zogenaamde “wet mill”. Vervolgens worden de “gewassen” bonen in een droogtunnel geplaatst waar de luchtvochtigheid slechts 12% is.

  Onze Marcala koffies